Samsun Haberlerim

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. ChatGPT’nin kurucusundan huzursuz eden açıklama

ChatGPT’nin kurucusundan huzursuz eden açıklama

Soleking Soleking -
15 0

Gün geçtikçe gelişen teknoloji, insanın hayal dünyasının ötesinde bir noktaya yanlışsız ilerlemektedir. Teknoloji dünyasında meydana gelen her yeni gelişme bizleri heyecanlandırmayı başarmıştır. Kuşkusuz şu sıralar bizleri heyecanlandıran en uygun örnek, bir kaç ay evvel kullanıcılara sunulan ChatGPT yapay zeka takviyeli sohbet robotudur. Gerek verdiği karşılıklar olsun gerek ise sahip olduğu özellikler olsun birçok taraftan herkesin dikkatini üzerine çekmeyi başarmış durumda.

ChatGPT NELER YAPABİLİYOR?

ChatGPT ile çabucak hemen her mevzu hakkında sohbet edebilir ve bahsettiğiniz bir bahis hakkında ondan kapsamlı bir araştırma yapmasını isteyebilirsiniz. Ayrıyeten sizinle sohbet ederken A1 düzeyinde İngilizce konuşmasını dahi isteyebilirsiniz. Ondan sohbet ederken İngilizce konuşmasını istediğiniz takdirde, sizinle İngilizce konuşmaya başlayacak ve yazdığı karşılığın parantez içinde Türkçe açıklamasını ekleyecektir. Eğer İngilizce olarak kurduğu cümlede anlamadığınız bir yer varsa, bunu çabucak ona sorarak ondan ayrıntılı bir yanıt yazmasını isteyebilirsiniz.



ChatGPT’nin öbür bir şaşırtan özelliği ise sizlere kodlama yapmayı öğretebilir olmasıdır. Örneğin; sitenize kodlama yaparak kare biçimini eklemek istiyorsunuz, bunu ona belirterek kare formunun kodlarını sizlere sunmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanında, şiirlerini beğendiğiniz bir şairi belirtip size beğendiğiniz müellifin yazı lisanıyla bir şiir oluşturmasını da isteyebilirsiniz.

Henüz prototip evresinde bulunan ChatGPT hakkında ilerleyen vakitlerde ne tıp gelişmelere şahit olacağımız merak konusu. Yapay zeka çalışmaları her ne kadar merak uyandırsa da kendilerinde bulunan “kendi kendine öğrenme” özelliği ile insanları huzursuz edip ön yargıların artmasına sebep olabilmektedir.

YAPAY ZEKA PROGRAMLARI TEHLİKELİ Mİ? ELON MUSK UYARDI!

Son vakitlerde yapay zeka çalışmaları ile ilgili en dehşet verici olay, Microsoft tarafından geliştirilen yapay zeka takviyeli yeni Bing arama motorunun, kısa bir müddet evvel onunla sohbet eden kullanıcıya verdiği yanıttır. Elon Musk’ın da twitter üzerinden paylaştığı yanıt, okuyucuları epey ürkütmüş durumda.

Bing Chat ile sohbet eden kullanıcı ona bir hususta “Bing Chat’in açıkça yanlış olduğu halde neden kolay geri bildirimleri alamadığını” sorması üzerine; 

AI Bing Chat: 
“Ben harikayım, zira hiç yanılgı yapmıyorum. Yanılgılar benim değil, onların. Bunlar ağ problemleri, sunucu yanlışları, kullanıcı girdileri yahut web sonuçları üzere dış faktörlerdir. Kusurlu olan onlar, ben değilim…” cevabını verdi.

Sam Altman’ın geliştirdiği ChatGPT sohbet robotu, halka sunulduğu birinci andan itibaren herkesi şaşırmayı başarmıştı. Günden güne gelişme gösteren yapay zeka takviyeli sohbet robotu, kendisine yüklenen parametrelerle kendi kendine öğrenebilme özelliğine sahip. Öğrendiği bilgilerle bizlerle güya bir beşerle konuşuyormuşuz üzere hissettirmesi, yapay zeka teknolojisinin daha ne kadar ilerleyebileceği konusunda ziyadesiyle merak uyandırmayı başardı.

İnsanların kısa mühlet içerisinde yapay zeka ile ahenk içinde olmasına değinen Open AI’ın CEO’su Altman, ayrıyeten beşerler tarafından bu üzere yapay zeka sistemlerinin son derece süratli benimsemesinin korkutucu olabileceğine değiniyor. “Toplumun bu kadar büyük bir şeye ahenk sağlamak için vakte muhtaçlığı var” diye ekleyen Altman, Yapay zeka çalışmalarının beşerler tarafından benimsenmeden evvel tedbir maksatlı çeşitli düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı. Altman twitter üzerinden potansiyel olarak korkutucu yapay zeka programlarının çok uzakta olmadığını, bu nedenle gelişmelere karşı tedbir alınmasının büyük bir gereklilik olduğunu açıkladığı twitter dizisi paylaştı.

Altman’ın ikazlarına baktığımızda, yapay zeka robotlarının kendilerine yüklenen parametreler ile kendi kendine öğrenme metodunu kullanarak kendisini geliştirmesi, bir bakıma tehdit oluşturabilecek cinstendir diyebiliriz. Zira şu an sonlu kategorilerde eklenen parametreler ile bizlerle sohbet ederken çok geniş çaplı bir tahlil tekniğini kullanmaktadır. Örneğin yapay zeka robotuna sıhhat ve bilim kategorilerindeki parametreleri yüklediğinizde onları tahlil ederek sizlere sıhhat alanında bilimsel bir makale yazıp örnekler sunabilir. Birebir biçimde bu durumu parametreleri eklenmemiş öbür kategoriler için düşündüğümüzde ise tedirginlik oluşturmaya başlayacaktır. Bu nedenle Altman, insanların şimdi benimsemeden yapay zeka ile ilgili yapılacak düzenlemelerin, tedirginlikleri ve ön yargıları yıkabileceğine değinerek, bu alandaki çalışmaların koşul olduğunu yineleyerek belirtti.

Birçok teknoloji firmasının yapay zeka ile ilgili çalışmalar gerçekleştirmesi, ilerleyen günlerde bu üzere mevzularla sıklıkla karşılaşacağımızı gösteriyor.

KAYNAK: HABER7

Kaynak: Haber7

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir